Doe een NAP check en voorkom een potentiële miskoop

Voer a.u.b. een kenteken in en druk op de oranje knop om te starten

Gegevens worden geladen

Sluit dit scherm niet
iDeal
apple-pay
Mastercard
Visa
PayPal
Zie actuale NAP status
Voorkom tellerstandfraude
Niet tevreden? Binnen 1 werkdag geld terug!
Aanvragen duurt 3 minuten, na betaling ontvangt u direct alle gegevens in uw mailbox
Betere en meer up to date informatie dan gratis sites

Dit zijn de voordelen van een NAP-check!

Wil je een tweedehandsauto kopen? Dan is het verstandig om voor de aankoop een NAP check te doen om meer te weten te komen over de kilometerstand. Waar moet je op letten en wat zegt de kilometerstand van een occasion? Hieronder lees je alles over de NAP check en de voordelen die het met zich meebrengt.

Wat is de NAP check?

De afkorting NAP staat voor (Stichting) Nationale Auto Pas. Deze organisatie is opgericht in 1991 en had als doel om fraude met kilometerstanden tegen te gaan. In 2014 heeft de Dienst Wegverkeer (RDW) deze taak overgenomen en is dit de instantie waar je terecht kunt voor informatie over tellerstanden van auto’s. De NAP check wordt daarom ook wel de RDW check of tellerstand historie genoemd. Door de integratie van de voormalige NAP database en die van de RDW is het tegenwoordig goed te achterhalen of er fraude is gepleegd met een kilometerstand. Dat is voor de koper een groot voordeel.

Sinds 2014 is namelijk ook het terugdraaien van kilometertellers illegaal geworden. De vele bedrijven die zijn erkend door het RDW zijn verplicht om een duidelijke en correcte registratie van kilometerstanden bij te houden. Met kilometerstanden van voor 2014 komt het helaas nog voor dat er fraude is gepleegd met een teruggedraaide kilometerteller. Bij de RDW zijn alle kilometerstanden op te vragen. Zo kun je meer te weten komen over de betrouwbaarheid van het voertuig. Wel zo fijn als je op het punt staat om een tweedehands auto aan te schaffen.

NAP check laten uitvoeren

Wat gebeurt er wanneer je een NAP check laat uitvoeren? De RDW registreert alle kilometerstanden in een register en analyseert deze. Er wordt gekeken naar het aantal kilometerstand registraties van een auto en de RDW hangt daar een algemeen oordeel aan. Hier kunnen drie verschillende resultaten uitkomen die online inzichtelijk zijn door middel van de NAP-check. De kilometerstand kan als logisch of onlogisch worden bestempeld, of er kan geen oordeel uitkomen. Als potentiële koper van een occasion is deze uitslag belangrijk om mee te nemen in jouw aankoopproces.

Voordelen van een NAP check

Een logisch bestempelde kilometerstand betekent dat de kilometerstand van het voertuig klopt. Er zijn geen bijzonderheden gevonden in de historie en er is genoeg bewijs om te kunnen stellen dat de teller niet is teruggedraaid. Daarnaast kan een kilometerstand worden bestempeld als onlogisch waarbij is vastgesteld dat er iets niet klopt. Als potentiële koper moet je jezelf dan afvragen of je deze auto wel wilt aanschaffen. Zijn er niet genoeg kilometerregistraties bekend bij de RDW? Dan kan het zijn dat de instantie geen oordeel uit kan geven. Zo heeft een nap-check dus veel voordelen en geeft zekerheid.

Wat zegt de kilometerstand van een occasion?

Ongeveer 5% van de occasions in ons land heeft een teruggedraaide kilometerteller, ondanks dat dit al een aantal jaar verboden is. De kilometerstand van een auto heeft op veel factoren invloed, zoals de prijs, onderhoudsstaat en de algehele veiligheid van het voertuig. Tegenwoordig is het verplicht om op wettelijk voorgeschreven momenten de tellerstanden van een auto te noteren. Zo ontstaat er een oplopende reeks tellerstanden waardoor te zien is dat er niet is gerommeld met de kilometerstand. Een nap-certificaat geeft zekerheid over de km standen. De kilometerstand is medebepalend voor de waarde van een auto. Bij een teruggedraaide teller lijkt het alsof de auto meer waard is dan hij in werkelijkheid is. Dit zorgt er direct voor dat je wellicht een belangrijke onderhoudsbeurt mist. Je wist simpelweg niet dat het ‘al’ nodig was!

Sommige (grote) onderhoudswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd bij een bepaalde kilometerstand om defecten te voorkomen. Gebeurt dit niet op tijd, dan kan dit grote schade en dure reparaties tot gevolg hebben. Hierdoor gaat indirect de veiligheid en betrouwbaarheid van een auto achteruit. Daarnaast wordt de levensduur van een auto berekend aan de hand van de kilometerstand en je wilt natuurlijk niet doorrijden met een auto die eigenlijk al op is.

Kilometerstand registraties

Wanneer worden kilometerstanden geregistreerd? Zodra je jouw auto naar een garage brengt voor onderhoud zal de stand worden geregistreerd. Ieder RDW erkend bedrijf is verplicht deze check uit te voeren en door te geven aan de RDW. Deze registratie vindt plaats op de volgende momenten:

 1. APK
 2. Export
 3. Opname voertuig in bedrijfsvoorraad
 4. Inbouw LPG en tachograaf
 5. Demontage
 6. Tenaamstellen bij een erkend bedrijf
 7. En algemene reparatie en onderhoud

Dit zijn veelvoorkomende redenen waarom mensen hun auto naar een garage brengen en zorgen daardoor voor een goed overzicht van het verloop van de kilometerstand. Bij een import occasion is het registreren van de kilometerstanden een ander verhaal. Bij Duitse auto’s komt het bijvoorbeeld veel vaker voor dat er gerommeld is met de kilometerstand. Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de Duitse import auto’s. In andere landen gelden andere regels voor het registreren van kilometerstanden daarom is het aan te raden om bij een import auto extra oplettend te zijn.

Voorbeeld NAP check rapport:

Technische gegevens

Aantal Deuren:
4
Aantal Wielen:
4
Lengte:
453 centimeter
Breedte:
0 centimeter
Wielbasis:
273
Massa Ledig Voertuig:
1477 kg
Massa Rijklaar:
1577 kg
Eerste Kleur:
Zwart
Tweede Kleur:
Niet geregistreerd
Aantal Zitplaatsen:
7

Brandstof gegevens

Brandstof type:
Diesel
Brandstof gebruik algemeen:
5,5 l/100km
Brandstof gebruik stad:
6,9 l/100km
Brandstof gebruik buiten:
4,7 l/100km
Netto vermogen:
80 kW
CO2 uitstoot:
145 g/km
Milieuclassificatie:
Euro 4
Cilinderinhoud:
1560 cm3
Aantal Cilinders:
4
Zuinigheidslabel:
C

APK afkeurpunten

Keuringsdatum
Gevonden gebreken

9 sep. 2016 18:20:54
 • Band met onvoldoende spanning
 • Werking/toestand verplicht licht/retroreflector
 • Overmatige olie lekkage
 • Mechanische delen van het remsysteem vertonen slijtage
1 sep. 2015 12:21:54
 • Uitlaatsysteem niet gasdicht/ondeugdelijk bevestigd
 • Onderdeel reminrichting ondeugdelijk
 • Slijtage/beschadiging wiellager hoorbaar of voelbaar
 • Band onvoldoende profiel
 • Onvoldoende remvoering aanwezig
 • Werking/toestand verplicht licht/retroreflector
16 aug. 2014 16:31:40
 • Stofhoes van de aandrijfas dicht niet af
 • Stofhoes fuseekogel dicht niet meer af
18 jun. 2013 20:58:31
 • GEEN

Benieuw welke geheimen uw kenteken verbergt? Klik hier nu hier om een direct een NAP Check uit te voeren.

De aanschaf van een occasion met NAP check

Het controleren van de kilometerstand met de NAP check is een belangrijke stap in de aankoop van een occasion. Het geeft je een idee van de dagwaarde van de auto waardoor je kunt inschatten of de vraagprijs realistisch is. Bij de aankoop van een tweedehands auto hebben zowel de koper als de verkoper een aantal plichten. De verkoper wordt verplicht om eerlijk te zijn over het voertuig en als koper heb je controleplicht. Dit zou het aankoopproces van occasions moeten versoepelen en voor minder problemen moeten zorgen, maar helaas is dit niet altijd het geval.

Gelukkig kun je via de RDW flink wat informatie opvragen van de auto die je op het oog hebt. Met een kenteken check kun je bijvoorbeeld het schadeverleden ophalen en het aantal eigenaren bekijken. Verder kun je bij de RDW terecht voor het opvragen van een RDW-Voertuigrapport, het corrigeren van een kilometerstand, het stopzetten van een kentekenregistratie, het aanpassen van de fijnstofuitstoot en informatie over de emissieklasse van een voertuig. Natuurlijk moet je ook op andere zaken letten zoals de staat van de auto, het type brandstof en hoe het voertuig rijdt.

Wil je meer zekerheid over de auto die je op het oog hebt? Doe dan de kentekencheck.

De aanschaf van een tweedehands auto is voor velen een flinke onderneming en investering. De NAP check geeft je alvast veel informatie over je toekomstige auto. Een kleine moeite, maar met een belangrijk resultaat!

Veel gestelde vragen over onze NAP Check zoekmachine:

Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op

Wat kost een NAP check bij Occasionrapport?

Onze NAP check is gratis te gebruiken door iedereen en is beschikbaar voor elk kenteken.

Hoe lang duurt het uitvoeren van een NAP check?

Gemiddeld heeft u binnen 3 seconden antwoord op uw vraag. Onze programmeurs werken dag en nacht aan het optimaliseren van onze website zodat u zo snel mogelijk uw kenteken kunt controleren.

Hoe accuraat is de informatie in uw NAP check database?

De informatie die wij tonen wordt dagelijks bijgewerkt en wordt continue gecontroleerd op eventuele fouten. Wij streven ervoor te zorgen dat u altijd de meest betrouwbare en up to date informatie voor handen heeft.