Wat is de Youngtimer Regeling?

Wat is de Youngtimer Regeling? | Alle informatie over de youngtimer in 2021

Gepubliceerd op | Geschreven door

Alles wat u moet weten over het kopen van een zakelijke youngtimer in 2021.

De youngtimer regeling is een zeer aantrekkelijke fiscale regleging voor zakelijke rijders. Het belangrijkste aspect hierbij is dat de bijtelling berekend wordt over de dagwaarde van de auto en niet de cataloguswaarde van een auto. Dit kan dus duizenden euro's per jaar schelen en voornamelijk interessant voor mensen die een wat oudere luxere auto op naam van hun bedrijf willen zetten. Let op: het bijtellingspercentage is wel een stuk hoger dan bij een normale auto. Desondanks kan dit alsnog zeer interessant zijn, omdat de dagwaarde fors lager ligt dan de cataloguswaarde bij dit type voertuigen.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is. In de praktijk zijn dit meestal auto's uit het hogere middensegment van merken als Mercedes-Benz, Audi, Volvo en BMW, omdat deze voertuigen lang meegaan en nog steeds na 15 jaar kunnen aanvoelen als nieuw door hun luxe uitstalling en rijcomfort. Youngtimers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden onder ZZP'ers en MKB-ondernemers, vanwege de luxe uitstraling en de fiscale voordelen. Een youngtimer is dus een perfecte combinatie tussen enerzijds betaalbaarheid en anderzijds rijcomfort en luxe.

Wanneer is de youngtimer regeling ingevoerd?

De youngtimer regeling bestaat al een tijdje, maar is in 2017 sterk vereenvoudigd. Voor 2017 was er een zeer ingewikkeld systeem waarbij werd gekeken naar onder andere het gewicht van het voertuig en de CO2 uitstoot. Het was dus voor ondernemers een grote opgave om uit te rekenen wat zij jaarlijks kwijt zouden zijn aan bijtelling voor hun voertuig. In 2016 besloten om dit systeem in 2017 af te schaffen en een vast bijtellingspercentage van 35% in te voeren. Sindsdien is het aantal zakelijke youngtimers enorm gestegen. Het huidige youngtimer systeem dateert dus uit 2017.

Hoeveel moet ik per jaar aan bijtelling betalen voor een youngtimer voertuig?

Het bijtellingspercentage bij de youngtimer regeling in 2021 is 35% procent. Laten we als een rekenvoorbeeld een voertuig nemen dat oorspronkelijk 55.000 euro waard was, maar nu een dagwaarde heeft van slechts 9000 euro. Indien deze auto jonger is dan 15 jaar, is de jaarlijkse bijtelling 55000 x 22% = 12100. Bij de youngtimer regeling is de jaarlijkse bijtelling slechts 0,35 * 9000 = 3150 euro per jaar. Bovendien kunt u ook bij een youngtimer alle autokosten, zoals onderhoud en benzine, aftrekken van uw winst en dus uw uiteindelijke inkomstenbelasting.

Hoe kan ik controleren of een voertuig in aanmerking komt voor de youngtimer regeling?

U kunt zien of een auto in aanmerking komt voor de youngtimer regeling, door naar de datum te kijken waanneer het voertuig voor het eerst in Nederland op naam is gezet van een bedrijf of particulier. Deze datum kunt u achterhalen door het uitvoeren van een kenteken check in het RDW OVI systeem. Misschien heeft u een voertuig op het oog dat net geen 15 jaar oud. In dat geval betaalt u het reguliere bijtellingstarief over het aantal maanden tussen de aanschaf en het moment dat het voertuig 15 jaar oud is. Stel u koopt een auto in juni 2022 die voor het eerst op naam is gezet in juli 2006. U betaalt dan over de maanden mei en juni 2021 het reguliere tarief van 22% over de cataloguswaarde en vanaf juli 2021 het voordelige dagwaarde tarief.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik maken van de youngtimer regeling?

Het belangrijkste nadeel aan het gebruik maken van de youngtimer regeling, is dat u een voertuig dient aan te schaffen van teminste 15 jaar oud. Dat houdt dus in dat uw auto meer onderhoud nodig zal hebben en ook een stuk minder zuinig zal rijden. U bent dus meer kwijt aan onderhouds- en benzinekosten. En deze kunnen zeer fors zijn, aangezien de meeste youngtimer rijders over het algemeen kiezen voor Volvo, BMW of Mercedes Benz voertuigen. Desalniettemin staan deze relatief hoge uitgaven meestal niet in verhouding tegen de duizenden euro's die u per jaar aan inkomstenbelasting kunt besparen door gebruik te maken van deze regeling. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat u een youngtimer aanschaft, zodat u niet onverwachts voor hoge repartie uitgaves komt te staan.

Hoe weet ik zeker dat ik een betrouwbare youngtimer heb gevonden?

Youngtimers zijn oude auto's en er kan natuurlijk van alles gebeuren in 15 jaar. Het is daarom belangrijk dat u altijd het schadeverleden controleert of een rdw check uitvoert om er zeker van te zijn dat de auto geen verborgen problemen heeft. Dankzij de kenteken check van Occasionrapport weet u zeker dat u geen kat in de zak koopt. Onze tool kijkt naar alle belangrijke historische gegevens van een auto en geeft u een persoonlijk aankoopadvies. Wij kunnen u ook helpen met het berekenen van de dagwaarde zodat u zeker weet dat u niet teveel betaald voor uw auto.

Andere bronnen over de youngtimer regeling.

Wilt u nog meer weten over de youngtimer regeling? Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van goede bronnen op internet over dit onderwerp. Op de website van de ANWB kunt u meer lezen over dit onderwerp en andere auto belastingen. Daarnaast bevat het onderstaande filmpje ook veel goede informatie over de youngtimer regeling:

Conclusie youngtimer regeling

De youngtimer regeling is dus al met al een zeer aantrekkelijke zakelijke constructie en aan te raden aan elke ondernemer die wil besparen op zijn of haar belastingaangifte. Door het kopen van een oude auto en deze op naam van uw vaak te zetten, heeft u wellenswaar meer onderhouds- en benzinekosten, maar bespaart u fors op uw btw-aangifte en inkomstenbelasting. U kunt immers van bijna alle uitgaven aan uw auto de BTW terugvragen en deze opvoeren als zakelijke kosten waarmee de winst van uw onderneming daalt. Wees echter wel waakzaam bij het aankopen van een youngtimer en door een goed onderzoek naar de historie van het voertuig. Anders kunnen de euro's die u bespaart in belasting zo omslaan in duizenden euro's die u kwijt bent aan onderhoud en reparaties.