Audi Quattro

Zoek naar Audi Quattro kentekens:

Over de Audi Quattro

Audi Logo

Audi quattro

Audi quattro is een auto van het merk Audi. De Audi quattro was het eerste Audi model voor op de weg met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd. Het model heeft ook groot succes geboekt in de autosport.
quattro is Italiaans voor 'vier'.

Geschiedenis

Midden jaren zeventig kreeg Audi het idee om een personenauto te ontwikkelen met vierwielaandrijving. Dit gebeurde naar aanleiding van de introductie van de toen nieuwe Audi 100 in Scandinavië.
Tijdens de testritten met de Audi 100 reed Jörg Bensinger, de toenmalige testleider en geestelijke vader van de Audi quattro, mee in een Volkswagen Iltis een terreinauto die niet voor de weg was bedoeld, maar juist voor dit soort barre omstandigheden. Deze Iltis reed veel beter onder de winterse omstandigheden dan de exclusieve Audi 100, de acceleratie en wegligging van dit voertuig deden de Audi 100 in de schaduw staan. Bensinger overtuigde de voorzitter van de afdeling "voertuigontwikkeling", Ferdinand Piëch, dat er een markt zou zijn voor vierwielaangedreven (straat) auto's. Om de wat in vergetenheid geraakte Audi slogan "Vorsprung durch Technik" nieuw leven in te blazen werd er bij de raad van bestuur budget aangevraagd om een Audi met vierwielaandrijving te ontwikkelen.

Audi ontwierp hierna een prototype vierwielaandrijving op basis van de Audi 80, met het 100% mechanische vierwielaandrijving systeem met middendifferentieel uit de DKW Munga. Men wist dat het goed was toen op een besneeuwde bergweg in Oostenrijk, waar destijds toevallig ook een fabrikant van sneeuwkettingen zijn product aan het testen was, de monden letterlijk open vielen toen deze Audi 80 met uitsluitend winterbanden de auto met sneeuwkettingen letterlijk voorbij stoof. quattro was geboren

In maart 1980 werd de Audi quattro Coupé, een sportcoupé met turbomotor en vierwielaandrijving, op de Autosalon van Genève voor de eerste keer gepresenteerd en door de vakjournalisten als een ware sensatie ontvangen.

Audi nam in die tijd actief deel aan de rallysport en vierwielaandrijving bood daarbij de betere tractie. Juist door deze deelname aan de zwaarste rally's en het grote aantal overwinningen daarin toonde Audi tevens de betrouwbaarheid van de quattro aandrijving aan. In de beroemde rally naar de top van de Amerikaanse berg Pikes Peak bijvoorbeeld, startte Audi viermaal en won het evenement driemaal in een record tijd. Ook op het circuit kwam er enig succes.In 1988 won Audi met de quattro de Trans-Am Series een autosport klasse voor muscle-cars In 1990 en 1991 won Audi namelijk het DTM-kampioenschap.


Lees meer over Audi