Audi A5

Zoek naar Audi A5 kentekens:

Over de Audi A5

Audi Logo

Audi A5

De Audi A5 (interne fabriekscode 8T) is een auto van de Duitse autoproducent Audi. De auto werd voor het eerst gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 2007. De A5 is een directe concurrent van de BMW 3-serie Coupé en Cabrio en de Mercedes-Benz CLK-Klasse Coupé en Cabriolet.

Kenmerken

De A5 Coupé (8T3) is na lange tijd weer de eerste coupé in dit segment na het stoppen van de productie in 1996 van de Audi Coupé op basis van de Audi 80. De A5 is ontworpen door Walter de'Silva op basis van de Audi Nuvolari quattro conceptauto. De coupé GT staat op het nieuwe B8 MLB-platform (Modulare Längsbaukasten) of in het Engels MLP-platform (Modular Longitudinal Platform) waar de huidige Audi A4 B8 ook gebruik van maakt. De nieuwe A4 heeft ook ongeveer de zelfde ontwerpstijl als de A5 en ook technisch is de basis van de A4 gelijk. De C-stijl van de auto is volgens de'Silva geïnspireerd op de Audi quattro uit de jaren tachtig. De A5 maakt als eerste auto gebruik van dit nieuw ontwikkelde platform waarbij de motor verder naar achter is geplaatst wat de gewichtsverdeling bevordert. De gewichtsverhouding bij de A5 is ongeveer 55:45 (voor:achter).

De A5 heeft in combinatie met lichtere motoren voorwielaandrijving. Voor zwaardere motoren is quattro optioneel of standaard. De auto kan besteld worden met drie transmissies: een handgeschakelde zesversnellingsbak, een multitronic CVT voor uitsluitend modellen met voorwielaandrijving en een Tiptronic automatische versnellingsbak voor de modellen met quattro-aandrijving.

A5 Cabriolet

Op 3 december 2008 werd de Audi A5 Cabriolet (8F7) onthuld, de cabrioletversie van de A5 Coupé. De A5 Cabriolet volgt de Audi A4 B7 Cabriolet op en is net als zijn voorgangers voorzien van een stoffen kap. De auto werd op de North American International Auto Show in januari 2009 officieel aan het publiek voorgesteld en zal vanaf het tweede kwartaal 2009 leverbaar zijn. Tevens is ook meteen de S5 Cabriolet onthuld die het derde kwartaal op de markt komt.

De stoffen kap opent zich in 15 seconden en sluit in 17 seconden en is bedienbaar tot een snelheid van 50 km/u. De kap bestaat uit drie lagen stof en is leverbaar in verschillende kleuren en heeft led-verlichting voor de achterpassagiers geïntegreerd. Standaard kreeg de A5 Cabriolet de nieuwe achterlichten van de Audi S5 mee die voorzien zijn van leds.

Het motorenaanbod is nagenoeg gelijk aan dat van de A5 Coupé hoewel er bij de introductie geen viercilinder dieselmotor beschikbaar is wat bij de Coupé wel het geval is. Een andere opvallende verandering is de nieuwe 3,0-liter V6 TFSI-motor in de S5 Cabriolet afkomstig uit de Audi S4 waar bij de S5 Coupé de 4.2 V8 FSI gebruikt wordt. Deze V6-motor is voorzien van een compressor en heeft een vermogen van 333 pk en een maximaal koppel van 440 Nm. Verwacht wordt dat Audi op termijn ook deze motor in de S5 Coupé zal gebruiken.


Lees meer over Audi