Skoda Kenteken Check

Zoek naar Skoda kentekens:

Over Skoda

Skoda Logo

De geschiedenis van de firma Skoda begint bij Emil von Skoda, een adelijke ingenieur die in 1839 geboren werd in Plzen (Nederlands: Pilsen). Hij studeerde in Duitsland en zou over de wereld trekken om later terug te keren naar zijn geboorteplaats. Hij ging werken in de machinefabriek van Ernst von Waldstein-Wartenberg, die in 1859 werd opgericht. Hij kocht de fabriek in 1869 en liet het bedrijf flink groeien, bouwde een spoorlijn naar de fabriek en werd ook actief in de wapenfabricage. De ridder stierf in 1900 tijdens een treinreis.

De geschiedenis van de autoproductie echter begint in 1895, toen boekhandelaar Václav Klement (1868-1938) en bankwerker Václav Laurin (1865-1930) in de bij Praag gelegen stad Mladá Boleslav een werkplaats voor de productie en reparatie van fietsen en motoren begonnen. In het eerste decennium van de twintigste eeuw legde Laurin & Klement (L&K) zich ook toe op de ontwikkeling van de auto. Op de Praagse Autosalon van 1906 werd het eerste model voor serieproductie geïntroduceerd.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam het tot een fusie, toen een brand het bedrijf Laurin & Klement in financiële problemen bracht, met de Skoda-wapenfabriek in Pilsen. Skoda werd in 1925 eigenaar van de automobielfabriek, waarvan de producten langzamerhand het handelsmerk van Skoda overnamen: de gevleugelde pijl. In de periode volgend op de economische crisis van de jaren 1929-1933 bereikte Skoda een snelle groei en vanaf 1936 verwierf ze met 3013 wagens definitief de eerste plaats op de binnenlandse markt. Na de annexatie van Sudetenland werd Bohemen, waar Skoda gemaakt wordt, door Duitsland bezet.

Na de dood van Sovjetleider Stalin in 1953 begon men in Tsjechoslowakije met de productie van een auto "voor de arbeider". Dat werd de Spartak (Skoda 440). Het nieuwe model van 1964 werd de Skoda 1000 MB. Ondertussen werd de vrachtwagenproductie aan Liaz overgedaan. In de jaren tachtig slaagde men er - in samenwerking met Westerse bedrijven en specialisten - eindelijk in om van start te gaan met de productie van de Favorit (met de motor voorin), waarvan er meer dan een miljoen werden gefabriceerd tussen 1988 en 1995. Eind jaren '80 wordt het dan bij de VAG groep ingelijfd.

In 1994 werd onder supervisie van Volkswagen gestart met de productie van de Felicia. In de periode 1994-2001 werden er bijna 913.000 stuks van gemaakt. De opvolgers waren de Fabia, gefabriceerd sinds 1999, en de Octavia, sinds 1996. In 2002 werd de Skoda Superb op de markt gebracht. en later kwam daar de Roomster nog bij. De Skoda-automobielfabriek is tegenwoordig - met flinke voorsprong - het grootste bedrijf in de Tsjechische Republiek. De productie is sinds de fusie met Volkswagen ongeveer 2,5 keer zo hoog.

Skoda is ook populair in de Westerse wereld. Van de Octavia worden in Nederland jaarlijks rond de 9000 stuks verkocht. In 2002 riep het Britse blad What Car? het model Fabia voor de derde maal uit tot Best Supermini, de beste stadsauto.

Skoda fotos

Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto
Skoda foto

Skoda modellen

Skoda Favorit

Favorit

Bekijk
Skoda Felicia

Felicia

Bekijk
Skoda Forman

Forman

Bekijk
Skoda Octavia

Octavia

Bekijk
Skoda Roomster

Roomster

Bekijk
Skoda Superb

Superb

Bekijk
Skoda Citigo

Citigo

Bekijk
Skoda Felicia pick up lx 1.9 d

Felicia pick up lx 1.9 d

Bekijk
Skoda Kodiaq

Kodiaq

Bekijk
Skoda Felicia/fast back

Felicia/fast back

Bekijk
Skoda Octavia combi

Octavia combi

Bekijk
Skoda Octavia van 66 kw tdi

Octavia van 66 kw tdi

Bekijk
Skoda Octavia van 66 kw tdi aut

Octavia van 66 kw tdi aut

Bekijk
Skoda Octavia hb 2.0d

Octavia hb 2.0d

Bekijk
Skoda Felicia fun

Felicia fun

Bekijk
Skoda Felicia combi glxi

Felicia combi glxi

Bekijk
Skoda Felicia lx

Felicia lx

Bekijk
Skoda Felicia pickup lt lx 1.9d

Felicia pickup lt lx 1.9d

Bekijk
Skoda Praktik

Praktik

Bekijk
Skoda Fabia combi

Fabia combi

Bekijk
Skoda Octavia station

Octavia station

Bekijk
Skoda Superb 1,8 tsi  aut

Superb 1,8 tsi aut

Bekijk
Skoda Fabia 1.4

Fabia 1.4

Bekijk
Skoda Felicia combi lxi

Felicia combi lxi

Bekijk
Skoda 1203 com

1203 com

Bekijk
Skoda Superb combi 3,6 fsi aut.

Superb combi 3,6 fsi aut.

Bekijk
Skoda Superb combi

Superb combi

Bekijk
Skoda Octavia, octavia combi

Octavia, octavia combi

Bekijk
Skoda Spartak 440

Spartak 440

Bekijk
Skoda Rapid coupe

Rapid coupe

Bekijk
Skoda 120 ls

120 ls

Bekijk