Citroën Dyane kenteken check

Citroën Dyane kenteken opzoeken. 41 kentekens voor jou.

Check je Citroën Dyane :

Vul hieronder het kenteken in dat je wilt opzoeken en klik op de oranje knop.

Blader door Citroën Dyane kentekens

Over de Citroën Dyane

De Dyane is een auto van de Franse autofabrikant Citroën. In 1967 rolde de eerste Dyane uit de fabrieken en in 1983 de laatste, al werd de bestelversie, de Acadiane, nog tot 1987 gemaakt. In totaal zijn er 1,4 miljoen Dyanes geproduceerd.

Rond de tweede helft van de jaren zestig daalden de verkoopcijfers van de 2CV, voornamelijk door de concurrentie (Renault 4) maar ook door eigen modellen met krachtigere motoren zoals de Ami 6.

Het ontwerp voor een nieuw model, gebaseerd op de 2CV, werd door toenmalige directeur Bercot uitbesteed aan Panhard et Levassor, een oude automobielfabrikant die deels eigendom was van Citroën.

Bercot wilde snel een echte concurrent voor de R4. De Ami bediende toch een wat ander marktsegment. Hij stelde zelf het eisenpakket op:

  • concurreren met de Renault 4.
  • vijfde deur (alhoewel hij daar eigenlijk niet vóór was; dat vond hij iets voor bestelauto's).
  • niet meer dan 2 fiscale pk's, de Renault viel in een hogere klasse.
  • low budget, dus zoveel mogelijk hergebruik van onderdelen van de Ami en 2CV.
  • de auto moest op dezelfde productielijn als de 2CV gemaakt worden.

Vooral dit laatste is bepalend geworden voor de Dyane. Als van dezelfde productiefaciliteiten gebruik kon worden gemaakt als die van de Eend, scheelde dat veel in de kosten. Bovendien, als het model goed aansloeg, zou de productie van de Eend geruisloos overgenomen kunnen worden door het nieuwe model.

De keerzijde was echter dat de buitenmaten van de nieuwe auto, en vooral de breedte, daarmee vastgesteld waren. Breder dan de Eend kon niet.Bercot had wel een organisatorisch probleem. Het stylingbureau van Citroën was bedolven onder het werk. Daarbij was het hoofd van de afdeling, Flaminio Bertoni, net overleden en Robert Opron benoemd tot zijn opvolger. Op het programma stonden onder andere de restyling van de DS, die van de Ami 6, liepen projecten als de F enzovoorts. Bercot besloot om de vormgeving uit te besteden aan het Bureau d'Etudes van Panhard et Levassor. Deze automobielfabrikant was de oudst nog bestaande fabriek in Frankrijk en gedeeltelijk eigendom van Citroën.

Bij Panhard gaat Louis Bionier aan de slag. Toen Bionier in het voorjaar van 1965 de eerste schetsen liet zien, was de directie van Citroën niet erg tevreden. De neus was te massief en leek teveel op de Ami 6. Ook de achterkant kon geen goedkeuring krijgen.In plaats van Bionier met huiswerk terug te sturen, liet Citroën het aanpassen over aan Jacques Charreton die net in dienst was getreden. Hij heeft uiteindelijk de karakteristieke neus en achteraanzicht bedacht.

De holle deuren zijn echter geen stilistisch grapje. Opron vertelde dat de deuren, om stevig te zijn, niet vlak mochten zijn. Ideaal gezien moesten ze dus bol worden. Omdat hiermee de totale breedte van de auto die van de 2CV-productielijn zou worden overschreden, werden ze hol gemaakt. Flaminio Bertoni zou dat ook al eens bedacht hebben waarbij hij hoopte dat holle deuren geluid zouden weerkaatsen als een spiegel.

Charreton had oorspronkelijk vierkante koplampen willen hebben. Dat was te duur; uiteindelijk kreeg de Dyane koplampen met daaromheen een vierkante sierring.

Het dashboard is van de hand van Henry Dargent. Zijn ontwerp voor het Dyane-dashboard is vrijwel ongewijzigd overgenomen voor de Ami 8.

Het onderstel van de Dyane is identiek aan dat van de Citroën 2CV. Oorspronkelijk had de Dyane een 425 cc motor. In 1968 volgde de 435 cc en de 602 cc motor (de Dyane 6). Vanaf 1977 had de Dyane schijfremmen voor.

Filmpjes

Nog geen reviews voor de Citroën Dyane kenteken check. Gemiddeld hebben voertuigen uit dit segment 4 reviews met een gemiddelde score van 4 van 5 sterren.

Andere modellen van Citroën